Grön ärtsoppa går fint att göra på både gröna torkade ärtor eller djupfrysta ärtor. Till fisk känner jag inte för en soppa på torkade ärtor. En sådan soppa liknar mest vår vanliga ärtsoppa som vi kokar på gula torkade ärtor. Därför får det bli det andra alternativet.

Till denna soppa passar stekt fiskfilé av vit fisk riktigt bra. Torsk, kolja sej, hälleflundra eller varför inte gös kan ingå bland det som finns att välja på. Jag väljer koljafilé av två skäl:

  • En köttig och god fisk
  • Många gånger ett bra alternativ när det ska handlas färsk fisk. Då tänker jag både pris och smak
Till fisken och soppan passar picklad fänkål som hand i handske! 

Jag tillagar två portioner och börjar med fänkålen:
  • 1 hel fänkål
  • Skiva den med en mandolin
  • Blanda 3 dl vatten, 1/2 dl socker (vispa så att sockret löser sig i vattnet), 2 msk ättika (24 %) och 1 tsk salt rörs omsorgsfullt ner i sockervattnet
  • Fänkålsskivorna blandas sedan ner i lagen
  • Lite riven dill kan få åka med ner i lagen. På tal om riven dill hörde jag en engelsk Michelinkrock säga att dill ska dras från stjälkarna, ger mer smak. Vet inte men förmedlar det
  • Du ska låta fänkålen vila minst 30 min i lagen, innan den serveras
  • Använd gärna en burk med ett riktigt bra lock. Gör du det kan du servera fänkål till andra rätter än fisk. Fänkål passar till väldigt mycket. Utan överdrift kan du förvara picklad fänkål i kylen minst 1 vecka, om du har en glasburk med tättslutande lock
Soppan:
  • Koka upp 4 dl grönsaksbuljong
  • Dra kastrullen åt sidan och lägg i de frusna ärtorna. Smaka på några ärtor efter 10 minuter, dessa borde vara klara. Om inte, låt ärtorna ligga lite till i buljongen
  • När ärtorna är klara, forma en slät soppa med stavmixer, riv ner 1 vitlöksklyfta, mixa lite till och smaka av med en gnutta svartpeppar
Fisken:
  • 300 g koljafilé
  • Salta fisken runtom, och låt den vila i saltet 30 minuter
  • Dela filén i mindre bitar, stora munsbitar
  • Vänd fisken i mjöl
  • Stek i smör, lite under medelvärme, ett par minuter på varje sida
Fisk och ärtor tycker jag alltid passar bra tillsammans. Därför blev det en soppa med gröna ärtor och koljafilé. Fänkålen ska inte glömmas bort, gott till det mesta, speciellt till fisk.