När du eller jag handlar kött till våra middagar gäller det att hitta ett ställe som saluför kött som faller i smaken och som dessutom håller hög kvalité. 

Av en ren tillfällighet hittade vi, min fru och jag, en butik med kvalitetskött från gris: VISTAGÅRDS GRIS! Har handlat i deras gårdsbutik några gånger. Köttet som handlats och hamnat i kassen har varit skivat fläsk, skinkfärs, julskinka, fläskschnitzel, fläskkotletter och nu senast fick griskind slinka ner i kassen. 

Beroende på var man bor i vårt land så ligger inte alltid VISTAGÅRDS GRIS på en armlängds avstånd. Har du långt till Vistagård kanske det lönar sig att leta upp en liknande butik.

Här kommer en länk om VISTAGÅRDS GRIS: https://ahussweden.se/medlemmar/vistagards-gris/

Griskind från VISTAGÅRDS GRIS:

Jag har ätit griskind men aldrig tillagat det tidigare

Även om jag inte tillagat griskind tidigare så var jag tacksam för tipsen jag fick av "styckningschefen" Susanne på Vistagårds Gris. 

Då blir det så här

  • Det blir utifrån tipsen och några egna tankar
  • Putsa griskind på samma vis som en fläskfilé. Kanske är den redan perfekt putsad när du köpt den
  • Skiva morot och gul lök grovt, krossa ett par vitlöksklyftor, selleristjälkar grovhackas. Riv även en bit ingefära som ska brynas tillsammans med övriga grönsaker. En citron delas i två halvor. Jag hade även två ledsna plommontomater som jag delade på mitten
  • Hetta upp en järngryta med rapsolja och en gnutta smör
  • Vänd griskinderna i mjöl smaksatt med peppar, 1 nypa chiliflakes och finkornigt havssalt. Stek på kinderna så att de får färg. Lägg åt sidan
  • Fräs grönsakerna
  • Häll i ett litet glas rött vin och en skvätt sherryvinäger. Går även bra med annan vinäger. Jag använder nästan uteslutande sherryvinäger i vinägersammanhang, den är riktigt smakrik. Späd med vatten så att det täcker
  • Lägg sedan griskinderna ovanpå grönsakerna tillsammans med den delade citronen
  • På med ett lock på grytan. Låt sjuda i minst 3 timmar
  • Sila bort grönsakerna och häll tillbaka såsen i grytan. Späd med lite majsstärkelse utrört i vatten. Koka upp!
Potatismos passar bra till griskind
  • En god sås!
  • Ett långkokt kött!
  • Till det tycker jag att en klassisk potatismos passar som hand i handske
  • Gott med en sås från långkoket, det smakar fantastiskt gott, tycker jag, då såsen fått ta del av griskinderna och grönsakerna
  • Gröp ur en håla i moset på tallriken, fyll med sås
  • Lägg griskinden på tallriken
Ät i lugn och ro... Njut! Om du inte redan gjort det, då bör du verkligen prova griskind. Riktigt mört!