Nu när vi har dagar med sol och 12-14 grader plus ute känns det lite speciellt att tända grillen och tillaga något så gott som karrékotletter. Visst är det så att det går utmärkt att grilla året runt. Jag tillhör inte dem som gör det. Kanske borde ta steget fullt ut.

Karrékotletter i grill med lock

  • Jag föredrar kotletter som är ett par centimeter tjocka. Det går utmärkt att köpa en hel benfri karréstek och skiva själv. Skiva steken när den är kall, kött tycker jag är enklare att skiva då det är kallt. Låt sedan köttet ligga framme så de blir rumstempererat
  • Det brukar sägas att A och O för en lyckad grillning är att ha riktigt fin glöd. Håller fullkomligt med om det
  • Lägg kol eller briketter i en halvan grillen och skapa den rätta glöden
  • Salta och peppra kotletterna
  • Grilla över glöden några minuter på varje sida
  • Lägg sedan kotletterna där det inte finns någon glöd
  • Sätt på locket och låt köttet gå klart. 70-72 grader kan vara ett bra riktmärke. Proffsen brukar kalla det för indirekt grillning. Locket håller 150-200 grader
  • Personligen tycker jag det är bekvämt med en alu-form med kol då jag grillar. Öppnar gärna bottenspjället ca 1 cm. Enklare att rengöra grillen med formen i botten. Funkar om det grillas till 2 personer. Med grillning till fler är det bättre att lägga kol eller briketter på kolgallret.
Hairy Bikers pommes
  • Till grillat är det gott med hemgjorda pommes. Där föredrar jag Hairy Bikers metod och kryddning
  • Skala och skär potatis i stavar. Lägg i bunke med vatten. Skölj potatisen. Torka sedan i handduk 
  • Häll 1/2 dl rapsolja i en skål, lägg ner potatisstavarna, krydda ordentligt med salt, svartpeppar och paprikapulver. Blanda runt, använd dina händer. Gärna med plasthandske på
  • Lägg ut potatisstavarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper
  • Laga klart i mitten av ugnen 25-30 minuter, 200 grader
Sås
  • Matyoghurt och lite majonnäs
  • Smaksätt såsen med kryddor eller BBQ-sås. Du kan smaksätta med det som du tycker passar dig bäst. Det finns ingen lagtext om smaksättning! Den egna smaken avgör till 100 %
Kolgrillat är gott!