Du kanske tillhör hemmakockarna som grillar året runt. Då ska du definitivt grilla lammkotletter. Om inte då får ugnen träda in som backup. Jag har rengjort grillen och ställt den på vinterförvaring så för mig blir det ugnen.

En liten marinad

  • Olja
  • (Vitlök, riven)
  • Rosmarin
  • Salt
  • Peppar
Blanda ihop marinaden i en skål, utan den rivna vitlöken. Pensla lammköttet med marinaden. Innan grillningen sprid den rivna vitlöken över köttet. Kotletterna behöver inte marineras under längre tid utan pensla istället med marinaden. Däremot behöver det inte vara fel att marinera lammkotletterna på det klassiska viset, i dubbla plastpåsar några timmar i kylen. Då tar du även med vitlöken.


Parmesankräm
Under tiden kotletterna gosar till sig kan en kall parmesankräm blandas ihop
  • Använd creme fraiche, kesella eller någon matyoghurt
  • Blanda mejerivaran med finriven parmesan eller någon annan smakrik ost. Det ska vara rejält med ost
  • En skvätt olivolja
  • Saft från citron (var lite försiktig med citronsaften, den kan lätt dominera i smak om du tar för mycket, smaka dig fram)
  • Blanda gärna i lite torkade örter i krämen
  • Salt och svartpeppar
Lammkotletterna
  • Ugnen på 225 grader, inställd på varmluftsgrill
  • Lammkotletterna placeras i en smord ugnsform tillsammans med marinaden
  • Grillningen tar ca 20 minuter, kanske något kortare tid
  • Låt kotletterna vila ca 10 minuter, inlindade i folie
Potatisklyftor
  • Dela potatis i klyftor
  • Förkoka potatisklyftorna (det kan du göra långt i förväg)
  • Blanda potatis med olja och flingsalt i en form
  • Sätt in formen i ugnen när lammkotletterna varit inne 10 minuter
  • Behöver potatisen lite längre tid är det bara att köra vidare under tiden kotletterna vilar
Poängen med förkokta potatisklyftor är att du kan tillaga dem som ovan under kort tid.

Grönsak
  • Brysselkål som stekts i smör
Visste du att:
  • Det finns ungefär 600 000 lamm och får i Sverige
  • Det finns ca 20 olika raser
  • Ett styckat lamm ger 15-25 kg kött