Grillningen är igång och jag satsar på en lammytterfilé och en skiva ryggbiff. Fina köttprodukter att grilla.

Sallad

  • Sallarossa. Det är säsong från växthusen nu med denna lila sallad. Krispig och god!
  • Några kokta småpotatisar eller större som du delar i bitar
  • Hela pärltomater eller liknande
  • Sojabönor. Koka upp vatten med lite salt, dra bort kastrullen från plattan och häll i bönor, låt bönorna ligga i vattnet och lägg på salladen när det är dags att äta
  • Slantad spetspaprika
  • Kapris
  • Persilja
Dressing
  • 1 msk vinäger, gärna sherryvinäger om du har det hemma
  • 1 msk skånsk senap
  • 4 msk olivolja
  • Blanda allt i ett glas
Grillningen
  • Börja med lammytterfilén, godast tycker jag den blir om den tillagas genom det man ofta kallar indirekt grillning. Grilla den över glöden 1 minut, för att få lite yta. Öppna spjället, under på en klotgrill och lägg köttet vid sidan av själva "eldstaden". På med locket och öppna lockets spjäll till hälften. Det tar ca 15 minuter att få ytterfilén perfekt tillagad. I min smak ska ytterfilén bara kryddas med salt och svartpeppar och ev en rosmarinkvist som läggs ovanpå.
  • Blanda ihop brödsirap, olja och torkad timjan. Brödsirap finns bland de andra sirapssorterna i matbutiken. I bakrecept kallas den ibland för melass. Till den här blandningen blandade jag 2 msk "melass" och 1 msk olja
  • När det är ca 5 minuter kvar tills lammfilén kan anses var färdig kan du lägga på ryggbiffen. Salta den på båda sidor i god tid innan den äntrar grillen
  • När ryggbiffen ligger på grillgallret, sprid ut blandningen med sirap, olja och timjan på sidan som ligger uppåt. Vänd köttet och låt den andra sidan få samma behandling. Vänd igen. och grilla på en kort stund. Har du riktigt fin glöd tar det under fem minuter att få ryggbiffen perfekt grillad
  • Låt köttet vila 10 minuter, inlindat i folie.
  • Skiva köttet och lägg det på salladen. Ringla dressingen över sallad och kött
Med tanke på riktigt bra glöd skulle jag vilja säga: Tålamod är bästa vännen när du ska grilla!