Förr, på 60-talet, var det vanligt med korvhandlaren i en korvkiosk som stod i en vit mundering och även med en vit båtmössa på hjässan. Om jag minns rätt var det företrädesvis män som skötte korvförsäljningen. I min barndom handlade det mest om vanlig senap till korven. Det gick bra att köpa korv i enbart papper. Ett uttryck som slog mynt bland de tuffa grabbarna som var bra mycket äldre än jag:

- Korv med papper, mycket papper

På 60-talet kunde du betraktas som rolig om du sa så vid luckan i korvkiosken.

Senap serverades utan extra kostnad även till en korv i papper, med mycket papper.Då var det en träpinne som åkte ner i en rostfri burk och så ströks senapen över hela korven. Pinnen var inte liten, mer av den typen du kan få hos färghandlaren för att röra om i en färgburk.

De äkta korvkioskerna är i stort sett borta. I stället finns det s.k. Gatukök som serverar allt mellan himmel och jord. Oftast erbjuds fabriksmos. Några riktiga korvkiosker lever kvar, inte så många om vi ser till hur det var på 60-talet.

Tror inte att våra barn eller barnbarn skulle se det som en kulinarisk upplevelse att bli serverade korv i nutidens gatukök. Mättnaden blir förmodligen kortvarig, mest lik en bukfylla.

Nu lever vi på 2000-talet och då tror jag att både barn och barnbarn säger ja och ropar hurra till att istället grilla korven på grill eller över öppen eld i egen regi, antingen hemma eller vid en utflykt i naturen.

Grillas det på egen hand har jag två förslag som jag inte tycker är så dumma när det gäller tillbehör till den grillade korven:

Det är gott att servera en kall senapssås till grillad korv. Otroligt enkelt:

  • 1 förpackning gräddfil
  • Sötstark senap, mängd efter tycke och smak
  • Lite hackad gräslök eller persilja
  • Gott att dippa korvskivor från den grillade korven i såsen
Ibland behövs det lite mer än senapssås till korven. Nypotatis, tomater, lök och parmesan tycker jag är gott.

  • Värm ugnen till 225 grader
  • Om nypotatisen är modell större, dela den. Klyfta tomat och gul lök
  • Lägg allt i en ugnsform. Blanda med olja, salt och chiliflakes
  • In med formen i ugnen, 25-30 minuter
  • Ta ut formen och sprid över riven parmesanost
  • In i ugnen igen tills osten smälter
På tallriken:
  • Grillad korv
  • Ugnsbakad nypotatis, lök och tomat
  • Senapssås
Vad tycker du om pulvermos? Jag tycker den borde förbjudas! Inget kan förstöra en grillad korv mer än pulvermos.