Att grilla fransyska går alldeles utmärkt! Ett helt köttstycke, direkt från butiken tar väldigt lång tid på grillen. Flera timmar och det kräver passning hela tiden. En omväg som samtidigt är en genväg är att koka köttet innan det hamnar på grillgallret. Går att koka dagen innan om man så vill.

Så här förbereder jag köttet innan grillen:

  • Kokar upp köttet tillsammans med vatten
  • Skummar av ordentligt. Att inte skumma kan ge en bismak. Det är äggviteämnen som hamnar på ytan. Använd helst en hålslev, en matsked går också bra. Smartast är en enkel hålslev
  • Tillsätter salt, kryddpepparkorn, klyftad gul- och rödlök, krossad vitlöksklyfta, en bit chilifrukt, torkad lime, torkad timjan och en grönsaksbuljongtärning
  • Köttet får sedan sjuda i 1,5 timma
  • När köttet har svalnat ordentligt är det dags att dela det i bitar och grilla
  • Smaka gärna en bit av köttet för att kolla om det ska kryddas innan grillen
  • Eftersom köttet i princip är färdigt är det grillens uppdrag att ge det lite grillyta och få det genomvarmt
Tomatsallad
  • 2 bifftomater
  • 1 spetspaprika
  • 1 mozzarella
  • 1 näve basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk sherryvinäger
  • Svartpeppar
  • Hacka tomater mycket grovt, smula över mozzarella och blanda ner basilikablad. Rör ihop en dressing av olivolja, sherryvinäger (annan vinäger går också bra, då får du ta lite mer vinäger) och svartpeppar. Jag använder ofta Sherryvinäger för att jag är förtjust i smaken. Blanda dressingen med tomatsalladen.
Spara buljongen från köttkoket. Mycket gott som bas i en soppa.