Jag är inte någon specialist på att grilla. Definitivt inte. Jag tycker det brukar bli bra, bara tålamodet finns att invänta den perfekta glöden.

Något jag lärt mig är satsa på bra kol eller briketter och dessutom verkligen låt tändvätskan sugas in i kolet. Detta är basic för de flesta. För mig handlar det bara om tålamod att kunna vänta. Det finns som bekanta andra metoder än att använda tändvätska.

Gott att grilla är entrecote i skivor.

Jag brukar göra så här: Låta köttskivorna ligga framme för att bli rumstempererade, torka av köttet med ett hushållspapper, salta och svartpeppra båda sidor, grilla på en mycket fin glöd. Låta köttet vila på indirekt värme (på grillgallret), skära köttet i skivor och salta och peppra en gång till när det är dags att äta.

Många föredrar att marinera köttet innan grillning. Det är förstås en smaksak. Jag föredrar torra kryddor, vilket också gör att man slipper marinad som rinner ner på glöden och börjar brinna.

Som jag skrev inledningsvis jag är ingen grillspecialist på något vis och har inte den ambitionen heller. Du kanske vill bli en riktig grillguru? Då är mina tips: Att själv prova sig fram, läsa på grillbloggar och faktasidor om kött. Välj enkla sidor där saker och ting inte görs så märkvärdiga. Mitt sista tips, skaffa dig erfarenhet från andra som kan grillning. Varför inte besöka en camping, där grillas det i parti och minut har jag förstått. Där kan du kanske hitta något hundratal, företrädesvis män som grillar i olika typer av grillar. För min del blir det inga campingbesök, min fru tycker det verkar ganska trist med studiebesök på en camping.

Ett konstigt fenomen, detta med män och grillar. Om bara kvinnorna släpptes fram till grillarna garanterar jag att resultatet blir minst lika bra.

Nu är jag man och grillar inte för att det är manligt, jag lagar alla former av mat för att det är ett intresse.

Ett tips: Kommer inte ihåg om jag bloggat om det tidigare. Här kommer tipset: Lägg ner allt vad kemiska produkter heter när det gäller att rengöra grillgallret! Gör så här istället: När du fått fin glöd, lägg på gallret och rengör gallret med en ”grillborste”. Gör så varje gång du ska grilla. Skippa olika dyra rengöringsmedel. Du behöver inte göra något när grillningen är färdig. Gör ren nästa gång du ska grilla. Lovar att det funkar.

Tänd upp grillen.…nu!