Läste en tidningsartikel om julskinka. Där slogs det fast att vi svenskar tillsammans äter 7000 ton julskinka. Enormt kan jag tycka för mig blir det som mest två skivor. Då ska det vara senap och skånsk brunkål på skinkan. Det är jag uppvuxen med och viker inte en tum från dessa skinkskivor på julafton. 

Om du tillreder din skinka genom att koka i en stor gryta eller att använda ugnen har jag inga synpunkter på, inte ens om du köper den färdigkokt. Fritt val!

Nu gäller det att griljera skinkan och då har jag ett förslag som kan vara värt att prova:

  • 1 äggula
  • 2 msk grädde
  • 3 msk Colmans senapspulver
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl ströbröd
  • Blanda ihop ingredienserna
  • Värm ugnen till 225 grader
  • Skär bort svålen på skinkan! Jag kanske är fel ute när det gäller att skära av svålen. Såg en kändiskock griljera med svålen på! Såg inte aptitligt ut! Rutmönstret från den nätade skinkan syntes med all tydlighet. Kanske gör jag fel?!
  •  Skär av svålen! Pensla senapsblandningen över skinkan
  • Strö över ströbrödet eller använd en sil för att fördela det
  • Griljera skinkan i ugnen ca 10-15 minuter. Du ser när den börjar få fin färg
  • Jag väljer att sätta skinkan högt upp i ugnen på övervärme. Andra väljer att sätta igång grillelementet. Vet inte vilket som är bäst. Mitt sätt har alltid funkat för mig

När skinka svalnat något är det dags att provsmaka!

Colmans senapspulver: