Gratinerad torskfilé med mozzarella, kokt potatis och morot tillsammans med fänkål samt en kall sås. 

Fisken

  • Lös upp drygt 1/2 dl salt i 1 liter vatten
  • Dela filéerna i lämpliga bitar
  • Rimma fisken i saltlagen 30-60 min
  • Sätt ugnen på 150 grader
  • Torka av filéerna med hushållspapper
  • Smörj en ugnsform, lägg i filébitarna och lägg skivad mozzarella på varje bit, några stänk chiliflakes är inte fel på mozzarellan som är en ganska seg ost med få smaker
  • Gratinera i mitten av ugnen tills fisken har en temperatur på 48 grader Kolla med termometer
Potatis, morot och fänkål
  • Koka potatis och morot tillsammans
  • Dela en färsk fänkål i tjocka skivor
  • Låt fänkålen koka med potatis och morot de sista 5 minuterna
  • Häll av kokvattnet och ånga av.
  • Blanda potatis, morot och fänkål med en rejäl klick smör
Kall sås
  • Blanda grekisk yoghurt med pepparrot och sweet chilisås
  • Riv ner lite citronskal
  • Smaka av med salt och saft från citronen
Många som lagar fisk, även en amatör som jag, nämner titt som tätt fiskens innertemperatur. Varför? Inte konstigare än när olika köttbitar tillagas. När det gäller fisk har jag fått lära mig att:
  • Det vanligaste felet man gör med fisk är att den tillagas för länge
  • Fiskköttet stelnar vid 43 grader
  • Därför kan 48 grader vara lämpligt för en fastare struktur på fiskköttet
  • Den bästa vännen vid tillagning av fisk är en digitaltermometer. Antingen en som sticks in till mitten av fiskköttet när tillagningen påbörjas eller en termometer som används för att prova under tiden. Jag jobbar med den senare varianten av termometer.
  • Jag har sett kockar laga fisk utan termometer och få fisken att bli mer än helt perfekt bara genom att trycka på fisken med ett finger. Jag beundrar dessa kockar, som kan fisk. Till den nivån når jag nog aldrig. 
Det var det hela!