Det är mer sällan än ofta som en gratäng med pasta står på vårt middagsbord. Många gånger tycker jag att när jag tillagar den så blir det översta lagret av pastan lite väl tillagad och lite bränd. Trist! Nu har jag laborerat lite för att slippa det. Kanske har det mest handlat om okunskap från min sida. Förmodligen har många före mig löst problemet eller aldrig upplevt det.

Resultatet av denna lilla laboration är att inte ha för mycket pasta. Pastan bör ligga i köttfärssåsen och inte sticka ut ovanför. Med lite crème fraiche blir köttfärssåsen krämig. Mozzarella på toppen gör även det susen. Ugnsformen bör heller inte vara för liten. Tillsammans gör dessa småsaker att jag känner mig nöjd.

Köttfärssås

 • 500 g färs
 • 2 stjälkar selleri
 • 1 stor morot
 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk asiatisk chiliolja
 • Hacka selleri, lök och morot. Gärna i favoriten "minihackare". Tillsätt chilioljan och kör ytterligare några varv. Du kan använda stavmixer eller matberedare om du inte har en minihackare.
 • Stek köttfärsen några minuter, tills den börjar få färg. Tillsätt det som är hackat och fräs vidare. Akta vitlöken så den inte bränner
 • Häll i en burk krossade tomater. Välj gärna en av god kvalité. Läs på innehållsförteckningen!
 • Låt köttfärssåsen sjuda länge
 • Runda av med ett par dl crème fraiche
Pasta
 • Koka pasta,gärna penne eller rigatoni. 300 g pasta till 500 g färs
 • Kok 2-3 min kortare tid än vad förpackningen anger
Gratängen
 • Värm ugnen till 225 grader
 • Smörj en inte alltför liten ugnsform
 • Blanda ner pastan i köttfärssåsen och häll sedan ner i formen. Bäst är om all pasta täcks av köttfärssås
 • Riv mozzarella över gratängen
 • Grädda i ugnen tills osten smält och gratängen fått lite färg
Det här tycker jag blev godkänt!