Sverige är självförsörjande på morötter och vi kan köpa nyskördade morötter året runt. Smått fantastiskt med tanke på vårt klimat. Morotsodlarna har kommit på en bra sak för att vi ska kunna ha just nyskördade morötter även under den kallaste årstiden. Morötterna får stå kvar i jorden och sedan täcks åkrarna med tjocka lager av halm. Det håller värmen och sedan är det bara att forsla bort halmen och skörda morötterna allt eftersom. Smart kan jag tycka.

De godaste morötterna är ändå de skördas nu under sommaren, primörer som är lite spädare och fulla av smak.

Det går utmärkt att blanda nypotatis och morötter från sommarens skördar i en gratäng. Varken morötter eller nypotatis behöver skalas, bara att tvätta och skära i skivor.

En enkel gratäng på de båda primörerna:

  • Värm ugnen till 200 grader och smörj en lämplig form
  • 75% skivad nypotatis och 25%  skivade knippmorötter
  • Har du 1 kg totalt varvar du morötter och potatis med drygt 1 dl riven ost
  • Häll över grädde så att det knappt täcker
  • Salta och peppra
  • Grädda i ugnen 45 minuter eller tills morötter och potatis är mjuka
En gratäng med nypotatis och morötter passar till det mesta. Är det korvmåndag blir det tillsammans med grillad korv.