Gräddstuvad kål av olika slag är gott till många olika kötträtter. Jag tycker det passar väldigt bra till stekt korv eller till en skinkstek.

Svartkål är en kålsort som är väldigt vanlig och lätt att få tag på under den här årstiden. Har du rejält med stuvad svartkål och morötter på tallriken kan potatis uteslutas.

Gräddstuvad svartkål

  • 1 påse svartkål ( I det här fallet 200 g)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl riven cheddarost, eller annan ost
  • 1 liten hackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • Örtsalt
  • Svartpeppar
  • Skölj och torka av svartkålen
  • Skär bort mittnerven på kålbladen och finstrimla kålen
  • Fräs kål i olja tills den faller ihop
  • Tillsätt den gula löken mot slutet
  • Sänk värmen och låt vitlöken fräsa med. Har du för hög värme blir vitlöken brun och tappar sin smak
  • Häll  på grädden och låt det puttra en stund
  • Lägg i osten och låt den smälta
  • Tillsätt sedan citronsaft och smaka av med grovmalen svartpeppar och örtsalt
Riv gärna lite mer ost över stuvningen vid servering.

Du kan göra en stuvning med grönkål, vitkål eller rödkål på samma sätt. Det är riktigt gott. Ett annat alternativ är att blanda olika kålsorter i en och samma stuvning.