Gräddrimmad skreitorsk
Som jag skrivit tidigare, passa på att njuta och unna dig torsken när den är som bäst. Jag pratar skreitorsk!
Fiskhandlaren höll sitt ord, skreitorskrygg till extrapris, den här helgen. Det var bara att lägga växelväljaren i drive och åka till butiken.
Nu är skreiryggen landad i köket. Dags att sätta igång!
Skreirygg med skinn
- Till middag blir det skreirygg rimmad i grädde och salt. Ett nytt sätt för mig som jag fick tips om av fiskhandlaren
- Två bitar skreirygg
- Blanda 3 dl vispgrädde med drygt en 1 msk salt. Använd en visp för att lösa saltet i grädden, rör med vispen, vispa inte
- Häll grädden över ryggbitarna. Rimma fisken i 30-60 minuter. Vänd runt fisken så att alla sidor har ungefär lika lång tid i salt och grädde.
- Smält smör och olja i ett stekjärn. Börja med att steka skinnsidan. Snåla inte med fettet. Det gäller att ha en lagom varm stekpanna. Min erfarenhet är att om stekpannan är för het då bränner man fisken. Är värmen för mesig blir fisken mer kokt än stekt.
- Ett sätt är att steka på fisken och sedan laga klart den i ugnen, 175 grader kan vara lagom.Det är bara att välja det sätt som verkar enklast.
- Återkommer till vad jag tycker är viktigt för oss som inte tror att vi är kockar eller kan allt, TERMOMETER. Använd termometer och betrakta fisken som färdiglagad när termometern visar 48 grader. Även vi amatörer vill väl att maten ska smaka bra?!
- Min sötpotatis vägde drygt 300 g
- Skala och dela potatisen i mindre bitar
- Kok sötpotatisen riktigt mjuk i saltat vatten
- Smält under tiden 50 g smör
- Mixa sötpotatisen
- Tillsätt smöret och en äggula. Blanda gärna ner lite torkade örter och kör ett varv till med stavmixern
- Har du småpotatisar är det väldigt gott till den här maträtten. Du behöver inte springa till butiken och köpa påsarna med små amandinepotatisar eller något annat som kallas delikatesspotatisar. Det smakar inte sämre om du delar större potatisar. Gärna potatis av fast sort.
- Förkoka potatisen med salt, oavsett vilken potatis du använder
- Stek sedan potatis i smör
- Gräddrimmad skreirygg
- Sötpotatiskräm
- Stekt potatis
- Börja med att förkoka potatisen, det kan du göra dagen innan om du har tid över
- Rimma fisken
- Sötpotatiskrämen kan du göra när fisken rimmas och värma på i anslutning till serveringen
- Potatis steker du samtidigt med att fisken hamnar i ett eget stekjärn, potatisen kan ligga i sitt stekjärn på plattans lägsta värme tills det är dags att äta
Föregående inlägg: Måste det vara pizzadeg till en pizza?
Nästa inlägg: Snabblagad gryta
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar