När sås serveras till korv är det inte ovanligt med senapssås eller pepparrotssås. Passar väldigt bra till köttkorv eller fläskkorv.

Till stekt korv, falukorv eller lunchkorv, tycker jag att potatismos och någon typ av sås är gott i lagom mängd. Serveras potatismos till korven är det inte nödvändigt med sås, även om det blir väldigt gott. Det finns många andra tillbehör som kan sätta piff på det hela. Senap, hackad gurka, skivad gurka för att nämna tre exempel.

Besöker du en klassisk korvkiosk och tittar på menyn över tillbehör går det att hitta:

  • Bostongurka (hackad gurka)
  • Inlagd skivad gurka
  • Räksallad
  • Västkustsallad
  • Skagenröra
  • Senap
  • Ketchup
  • Chilisås
  • Rostad lök
  • Rå lök
  • Gurkmajonnäs
  • Lingon
Det finns säkert många fler tillbehör för att tillfredsställa alla smaker.

Åter till sås, korv och potatismos.

Korv
  • Här tycker jag det är på sin plats att välja någon av korvfavoriterna. Helst ska den stekas i stekjärn eller i ugnen. Det är bara att välja det som känns bäst beroende på korvsort. Vissa korvar passar bäst att koka
Sås
  • En kombination av två saker från kioskens meny. Hackad gurka och chilisås. Föredrar du ketchup framför chilisås går det bra att byta ut
  • Blanda 1 dl grädde och 1 dl mjölk, koka upp. Bara att öka mängden beroende på hur många magar som ska mättas
  • Blanda ner hackad gurka och chilisås efter egen smak
  • Värm på
Potatismos
  • Helst potatissorten King Edward, mjölig och fin. Perfekt till mos
  • Skala och dela potatis i mindre bitar, koka potatisen riktigt mjuk tillsammans med grovt havssalt
  • Ånga av och stöt potatisen eller pressa den
  • Vänd ner en äggula
  • Tillsätt ljummen mjölk och smält smör, vispa för hand eller med elvisp
  • Smaka av med vitpeppar och örtsalt.
Korv, gött mos och lite sås går inte av för hackor!