En sås till det som grillas är i stort sett ett måste. Butikshyllorna är välfyllda och handlarna hoppas att kunderna ska fångas till att köpa med sig en flaska eller två med olika smaker. Det är inte bara i sortimentshyllorna som BBQ-såser radas upp. Noterade att en butik varit lite fyndiga och ställt stora korgar med färdiga såser vid sin köttdisk.

Prisspannet på BBQ-såser är stort. En flaska kan kosta allt från tjugofem kronor till långt över hundralappen.

Jag gör gärna egen BBQ-sås.

Bra ingredienser

  • Harissa. En stark nordafrikansk kryddpasta med bl.a chilifrukter, spiskummin och vitlök. Du kan köpa en tub för runt tio kronor. Den kommer att räcka länge, riktigt länge
  • Chilisås, av ketchuptyp. Går att byta ut mot vanlig ketchup
  • Vitlök
  • Vinäger, vilken sort spelar mindre roll
  • Brunt farinsocker, vanligt strösocker går också bra
  • Paprikapulver, gärna en rökt variant
  • Torkad timjan
  • Salt
  • Svartpeppar
En sås av det här slaget, som du gör själv kan förvaras i kylskåp minst en vecka, kanske längre om den inte går åt.

Tillagning:
  • 3 hackade vitlöksklyftor, fräs i lite olja utan att vitlöken tar färg
  • Häll i 3 dl chilisås eller ketchup tillsammans med 2 msk vinäger
  • Smaksätt med en nypa salt, lite svartpeppar, 2 krm paprikapulver, 2 krm torkad timjan och 2 msk brunt farinsocker eller vanligt strösocker
  • Sist men inte minst Harissa. Här gäller det att smaka sig fram, det är starka grejor
Hoppas du kommer att tycka om den här BBQ-såsen, om du vågar prova