Nu när rabarbern börjar sticka upp ur jorden är den som godast. Tunna fina stjälkar med mycket smak. Det smakar vår och sommar !

Smaken påminner mycket glasrabarber. Har du en rabarberplanta kan du prova dig på att odla glasrabarber. Det krävs ingen trädgård för att skörda egen rabarber. Fungerar bra att odla i en kruka, modell större. Vill du ha glasrabarber trär du en sopsäck över plantan så att den inte får något ljus. Odlar du på friland eller i pallkrage är det enklare med en hink över plantan. Sköt den sedan som vanligt. Resultatet blir tunna ljusrosa stjälkar och väldigt lite blad. Bladen blir riktigt krusiga. Rabarberblad ska aldrig ätas ! 

Så här i början av våren är rabarber i butiken oftast importerade från andra delar av Europa, de har hunnit lite längre i tillväxt och är kraftigare och kan vara lämpliga att även dela på längden om de ska serveras i en efterrätt. I dagsläget har jag sett att rabarbern kommer från Nederländerna och Tyskland. Så varför inte odla själv?

Nu valde jag att tillaga en efterrätt med lite av de allra första rabarberna som tittat upp ur jorden och inte glasrabarber.

Glass och pinfärsk rabarber

  • Dela rabarber i 3-4 cm långa bitar. Använd ungefär 300 gram mycket späd rabarber till 4 portioner
  • Smält 50 gram smör i stekpanna
  • Blanda ner 2 dl havregryn
  • Stek på medelvärme tills mycket av smöret sugits upp av grynen
  • Tillsätt 1 dl socker. Rör runt tills sockret smält
  • Ta upp grynen och lägg åt sidan
  • Använd samma stekjärn till rabarberna som till grynen
  • Lägg i en klick smör
  • Blanda ner rabarberbitarna tillsammans med 1 dl socker
  • Stek på försiktigt tills rabarbern börjar avge lite vätska. Ta det försiktigt så att inte all rabarber smälter ut i stekjärnet
Servera rabarbern tillsammans med grynen och rejält med gräddglass. Rabarbern ska ge syrligheten och det räcker med några få bitar från de första stjälkarna som börjar sticka upp ur jorden.