Rökt fisk i allmänhet och makrill i synnerhet äter jag gärna. Tillsammans med nypotatis blir det helt i min smak.

Varför inte en sommarblandning? 

  • Rökta makrillfiléer som delas i bitar
  • Nypotatis som bakas i ugnen tillsammans med olja
  • En kall sås gjord på gräddfil och senap. Vilken sorts senap spelar mindre roll
  • Tunt skivade rädisor
  • Hackad persilja eller gräslök, beroende på vad du tycker om

  • Baka potatisen i ugnen, 225 grader i minst 25 minuter. Potatisen ska vara mjuk
  • När potatisen är färdig, tryck till dem med en gaffel och ringla över lite olivolja och salta med grovt havssalt
  • Blanda ihop med persilja eller gräslök
  • Lägg makrillbitar ovanpå
  • Sprid ut rädisorna över formen
  • Skeda över gräddfilssåsen
  • Klart!
 Rekommenderar att prova om du tycker om rökt makrill.

Det påstås att långt bakåt i tiden vägrade många att äta makrillen. Den påstods äta människor. Trillade du i havet rakt ner i ett makrillstim så skulle det inte ta många minuter innan du blivit uppäten. Tur att den myten är avlivad för länge sedan.