Fylld flankstek
Flankstek är ett fantastiskt gott nötkött som har styckats från bakre delen av nötdjuret. Otroligt gott att grilla. Dessutom är det ett överkomligt pris på flankstek.
Har besökt två av varandra oberoende charkbutiker senaste veckan där kilopriset är 129 kr/kg för svensk butiksstyckad flankstek. Som vanligt finns det krämare som vill göra en extra hacka på kött som blivit populärt. Ser på nätet att en handlare i Göteborgs saluhall satt priset till 300kr/kg för frusen USA-importerad flankstek.på
Av flera skäl lönar det sig att leta upp en seriös charkbutik, två av skälen:
- Du får förhoppningsvis nystyckat svenskt kött
- Du får en bättre vara än i matkedjans butiker
Som med allt annat kött är det viktigt att skära en flankstek mot fibrerna. Extra viktigt här beroende på att flankstek är väldigt grovfibrigt.
Även om flankstek är en fantastisk grillprodukt går det att laga mycket annat gott. En rullad flankstek med fyllning är ett nog så gott även om den tillagas i stekjärn och ugn.
Flanksteken
- Låt först flanksteken ligga framme tills den i princip uppnår rumstemperatur
- Putsa steken från fett och hinnor om inte detta är gjort i butiken
- Banka ut köttet så att det blir tunnare, lägg på plastfolie och banka med en brödkavel
- Salta och peppra på båda sidor
- 1 dl cremefraiche
- 1 dl riven ost
- 1 riven vitlöksklyfta
- Hackad färsk rosmarin och oregano, ca 1/2 matsked av varje när det är färdighackat
- 1/2 röd chili, finhackad med frö och mellanväggar kvar
- Tunnskurna bitar av röd paprika, gärna spetspaprika
- Blanda ihop allt men inte osten
- Sätt ugnen på 100 grader
- Sprid osten över köttet, ungefär som när du gör pizza
- Bred ut krämen på köttet
- Rulla ihop
- Bind ihop med steksnöre
- Bryn rullen runtom i en stekpanna på medelvärme
- Ställ in stekpannan i ugnen
- Klart när köttet har en innertemp av 58-60 grader, räkna med minst 40 minuter om du inte använder termometer
- Låt köttet vila i folie 10 minuter
- Skär bort steksnöret i skiva rullen i rejäla bitar
- Flankstek
- Stekt potatis
- Tomat och snacksgurka. Blanda tomaterna med en skvätt Sherryvinäger
- Sås: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Entrecote-med-Cafe-de-Paris-sas/
Föregående inlägg: Blodapelsinmarmelad
Nästa inlägg: Kryddväxter
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar