Frittata är en italiensk omelett som kan bli hur matig som helst, beroende på vad du låter slinka ner bland äggen, den rivna osten och mjölken. Är den riktigt matig kan du mycket väl tillaga den som en middag. Fritatta passar även bra som en förrätt eller som en del på en buffé.

Det fina med den här rätten är du själv väljer vad den ska innehålla, det finns inga regler frånsett ägg, riven ost och mjölk.

Jag valde en ask färska champinjoner eftersom vi hade det på "lagret". Det fick även bli finhackad lök som blev över när jag gjorde den fantastiska sillinläggningen Brantevikssill.

Frittata

  • Värm ugnen till 175 grader
  • Dela 250 g champinjoner
  • Fräs i smör tillsammans med finhackad lök. Min lök var både gul och röd. Använd gärna ett stekjärn med höga kanter som du även kan använda i ugnen
  • Knäck 8 ägg i en bunke
  • Vispa ihop med 2 dl mjölk och 1 dl riven ost
  • Häll ner bland champinjoner och lök
  • Om du har hög värme på plattan kan du sänka den till medel
  • När frittatan börja sätt sig i kanterna kan du, om du vill, lägga på tomater. Använd tomater du har hemma. Har du inga - hoppa över
  • Nu ska stekjärnet in i ugnen
  • Grädda klart tills du känner efter med en kniv eller provsticka att allt verkar ok. Räkna med att det tar ca 20 minuter
Om du funderar på att göra en frittata kan du mycket väl använda dig av rester du har i kylskåpet, det finns nästan inga gränser för vad som passar.