Den här grytan döper jag till Fredagsgryta.

Börja med att skära 500g fransyska eller högrev i mindre bitar. Bryn köttet. Dags för färska champinjoner. Går även bra med annan färsk svamp, om du som jag tycker att konserverad svamp inte är någon höjdare. Undviker kraftuttryck om min åsikt! Dela svampen på ditt eget sätt. Har du en stor gryta kan du fräsa svampen med köttet, även om köttet känns färdigbrynt, köttet tar ingen skada av det. Med en mindre stekgryta kan det vara på sin plats att plocka upp köttet och fräsa svampen för sig och sedan lägga tillbaka köttet i grytan. Givetvis saltar och pepprar du köttet och svampen. Jag kryddar alltid när jag fräser, andra gör det efteråt. Upp till var och en, kan jag tycka.

Tillsätt rödvin i runda slängar 4 dl rödvin eller så att du har ett stort glas vin under tiden köttet blir färdigt, om det är helg. Blanda i dijonsenap efter egen smak. Lite torkad dragon är inte heller fel. En grönsaksbuljongtärning skadar inte. Låt allt sjuda en timma eller mer om du vill.

När du tycker att köttet är färdigt, bland ner ett par dl grädde. Tycker du såsen känns för tunn är det bara att reda med maizena utrört i vatten.

Ugnsrostad potatis och grönsaker passar bra till fredagsgrytan. Ett förslag är ett krydda potatisen med lite stark paprikakrydda. Jag tycker det är gott.