Ska du tillaga "fredagsburgare", som jag kallar det, använd gärna en grill om du har tillgång till en sådan. Om inte går ett stekjärn på spisen också bra. "Man tager vad man haver".

Det finns många olika sätt att smaksätta sin köttfärs då burgare ska tillagas. Jag brukar variera mig med allt från den klassiska smaksättningen med enbart salt och peppar till helt andra val av kryddning.

Likadant är det med färsen ibland kan det vara nötfärs, kalvfärs, lammfärs eller högrevsfärs. Det är bara att välja det som känns bäst för stunden.

Den här gången valde jag nötfärs och klev utanför den klassiska burgaren då jag valde smaksättning.

  • 500 g grovmalen nötfärs
  • Smaksättningen fick bli 3 msk dijonsenap, 1 msk finkornigt havssalt, 4 kryddmått kryddpeppar och några kraftig stänk worcestersås 
  • Bara att blanda kryddningen ordentligt med färsen. Gärna med plasthandskar över händerna. Blanda på!
  • På grillen gäller riktig kolglöd
  • Smörj gärna grillgallret med lite olja så att burgarna inte fastnar
  • Grilla 2-3 minuter på varje sida
Sötpotatis eller vanlig potatis?
  • Klyfta vanlig potatis eller gärna sötpotatis. För mig har sötpotatisen blivit en favorit till burgare!
  • Tillaga i ugnen på 225 grader. Blanda med olja innan potatisen åker in. Lite grovkornigt havssalt är inte heller fel
Bröd eller inte?
  • Vill du ha bröd till dina hamburgare kan du köra dem en kort stund på grillen. Eller så kan du hoppa över bröd om det inte faller i din smak
Dressing
  • En god dressing kan vara 1 klick majonnäs, lite vanlig senap och ketchup
  • Hackad gurka ska ner i dressingen
  • Smaka av med salt och umami
Bygga burgare
  • Oavsett om du väljer bröd eller inte börja med att bottna med dressingen, antingen på brödet eller på tallriken. Allt utifrån ditt val
  • Lägg på ruccola och tomater. På med burgaren
  • Skiva nyplockade tomater, om du har det, annars får du skiva andra tomater. En skvätt av dressing på tomaterna kan vara gott 
Nu har du en fredagsburgare som inte går av för hackor, om jag får bestämma.