Gryta med fransyska, vitlök, paprikapulver, purjolök, morot, hela konserverade tomater, stark chilipasta, stjälkselleri, svartpeppar och lite andra kryddor som du tycker passar ihop. Serveras tillsammans med ugnsrostade potatisklyftor.

Vitlöken fick bli sorten Super Solo, den vi ofta kallar kinesisk vitlök. Den rostade potatisen blev en ny bekantskap för mig, Mullberry Beauty, odlad i västsvenska Essunga. Jag använder inte vitlöken eller potatissorten för att spela märkvärdig. Det går precis lika bra med ”vanlig” vitlök och potatis. Fyndade helt enkelt både potatis och vitlök på grönsaksavdelningen den här veckan. Potatisen 6 kr/kg och vitlökarna 5kr för 9 små mycket fina vitlökar. Det var bara att slå till. Båda fynden var av mycket god kvalité.

Grytan tillagas på vanligt sättet: Dela köttet i normala grytbitar, bryn i smör och rapsolja. Lägg åt sidan. Dela och hacka vitlök, morot, stjälkselleri, purjolök och peppra med svartpeppar. Fräs på det gröna en liten stund. Blanda sedan samman köttet med grönsakerna. Häll på tomaterna samt lite vatten. Krydda med den starka chilipastan och paprikapulvret samt andra kryddor du tycker om. Låt allt puttra på i din gryta länge, helst lite längre än du har tålamod med.

Grönsaker och rotfrukter: Passa på och gör en rensning bland dina grönsaker. Finns inget som säger att du måste använda samma som jag. Vitlök, av något slag, tycker jag är ett måste.

Rostad potatis: Inga konstigheter. Dela potatisen i klyftor, ner i en ugnsform, blanda med en neutral olja, salt och svartpeppar. In i ugnen på 225 grader tills potatisen känns klar. Använd grillelementet mot slutet, ytan blir då mer rostad. Vill du ha kort tid i ugnen då är det bara att förkoka potatisklyftorna.

Hoppas du får en god och smakrik gryta.