Tycker du om grillat då har du förmodligen redan grillat i år. Om inte så är det dags att dra igång. Fläskytterfilé är en bra styckningsdetalj att lägga på grillen. Jag letar gärna efter en lite tunnare ytterfilé. Det går snabbt att grilla.

Är ytterfilén ganska tjock kan du banka ut den. Lägg ut en stor bit plastfolie, lägg köttbiten ovanpå, vik över halva stycket av folien och banka ut köttet med en brödkavel.

En grillad fläskytterfilé

  • Torka av köttet och låt det bli rumsvarmt
  • Skär flera snitt utmed hela köttbiten. Tryck ner tunna skivor från vitlöksklyftor och färsk skivad chili. Varannan vitlök och varannan chili. Naturligtvis blir det gott med annan smaksättning. Det är bara att fundera och ta det som passar. Salta och peppra köttet
  • Tänd upp grillen och invänta den riktigt fina glöden. Har du gasolgrill är det bara att köra på. Har du el-grill får du sätta i kontakten och låta elementet bli riktigt varmt
Jag använder kolgrill och gör så här
  • Grillar köttet på båda sidor en kort stund så att det får grillyta
  • Dags att pensla ytterfilén med en BBQ-sås. Mitt förslag: http://moggeboysmat.bloggo.nu/Kycklingfile-med-BBQ-sas/ En egen BBQ-sås kan varieras med olika ingredienser
  • Pensla köttbiten på båda sidor. Lägg köttet där ingen glöd finns, indirekt grillning. Sätt på grillens lock och kolla av med termometer efter en stund vilken temperatur köttet har på tjockaste delen, i mitten av köttet. Ha tålamod! Jag tycker 65 grader är perfekt för en ytterfilé
Förslag på vad jag tycker passar till grillat fläskkött
  • Potatissallad
  • Grillade grönsaker och rotfrukter
  • Potatisgratäng
  • Klyftpotatis från ugnen
  • Kalla såser är goda tillbehör
Grilla så ofta du kan - det är svårt att bli besviken oavsett vad som ligger på grillen.