Ibland kan vi längta efter ugnspannkaka. Då är det bara att smälla till. En ugnspannkaka med bacon eller rökt sidfläsk är inte dumt.

Min favorit är när ugnspannkakan är lite fluffig och luftig. Min erfarenhet är att ugnspannkaka blir lite fluffigare om man använder ett extra ägg.

När jag gör en ugnspannkaka brukar jag utgå från att blanda ner hälften så mycket mjöl som jag har mjölk.

Jag vispar ihop så här:

  • Vispar ihop hälften av mjölken tillsammans med mjöl och en nypa salt. Jag använder 1 liter mjölk och 5 dl vetemjöl
  • Vispa ner 4 ägg och resten av mjölken. Vispa till en slät och fin smet
  • Låt smeten svälla 30 minuter

Innan ugnen
  • Värm ugnen till 200 grader, varmluft
  • Smörj en ugnsform och häll i smeten
  • Lägg baconskivor, gärna delade i halvor, i smeten
  • Grädda i ugnen ca 25 minuter
Jättegott tillsammans med rårörda lingon och en råkostsallad, tycker jag.