Butternutpumpa är min favorit när det gäller pumpor. Passar bra att rosta i ugnen och äta tillsammans kött av något slag.

Fläskytterfilé med rostad butternutpumpa:

  • Värm ugnen till 200 grader, varmluft
  • Skala och ta bort alla frön från pumpan och plocka bort alla trådar. Skölj och spara alla frön
  • Dela pumpan i munsbitar
  • Krossa chiliflakes och flingsalt i en mortel. Om du har flingsalt med rökig smak så passar det väldigt fint. Annars går det bra med det salt du har i hyllan
  • Blanda olja, salt och chili i en skål som pumpabitarna får plats i
  • Blanda runt så att pumpan får ta del av det som finns i skålen
  • Lägg ut på en ugnsplåt som har bakplåtspapper
  • Sprid dina avsköljda pumpakärnor över
  • In ugnen, rosta i 10 min
  • Sänk värmen till 150 grader! Detta för att köttet ska in i ugnen
  • Fläskytterfilén bryns runt om i ett stekjärn, salta och peppra när du bryner
  • Pensla köttet runtom med  en blandning av riven vitlök och aivar, gärna ett ganska tjockt lager
  • In i ugnen och laga klart tills köttet har en innertemperatur på 65-68 grader, tar 20-25 min. Funkar ypperligt att ställa in stekjärnet med köttet i ugnen
  • Håll koll på pumpan så att den inte blir "överrostad" då köttet också tillagas i ugnen. Skulle pumpan bli klar innan köttet kan du ta ut den och slå in i ett paket med folie
När köttet vilat 5 minuter är det dags att dela det i grova bitar eller att skiva det tunt och servera med pumpan.