Fläskytterfilé är populärt. Kyldiskarna fylls ständigt på och vi handlar denna köttbit både till ordinarie pris och till extrapris. Om vi sedan väljer att kalla köttbiten för utskuren benfri kotlettrad, fläskhare eller ytterfilé spelar mindre roll, det är samma sak. Ytterfilé tror jag uppfunnits för att skapa känslan av att det ska vara lite bättre kött. Gott är det och kan tillagas på olika sätt och med varierande kryddningar och tillbehör.

Här kommer ett av alla sätt:

  • Ugnen på 175 grader
  • Bryn filén i stekjärn, salta och peppra
  • Skär den sedan i centimeter tjocka skivor
  • Blanda 3 dl grädde med några skedar aivar, stark eller mild, 1 burk krossade tomater, 1 knippe hackad persilja
  • Lägg ner köttet i en smord ugnsform
  • Häll såsen över köttet
  • Tillaga i ugnen ca 30 minuter
  • Tvätta potatis, låt skalet vara kvar
  • Koka potatisarna i saltat vatten
  • Låt svalna en stund
  • Lägg potatisarna i en smord ugnsform
  • Krossa potatisen, du kan använda en kaffemugg och trycka sönder potatisen
  • Ringla över olja
  • Riv till sist ost över
  • Hetta upp ugnen till 275 grader, grilleffekt
  • Tillaga potatisen i 5 minuter eller tills den får en knaprig yta
Tillagningen av ugnspotatisen är perfekt att göra när du tagit ut köttet ur ugnen eftersom det bör vila minst 5 minuter.