En fläskytterfilé klarar sig själv i ugnen tillsammans med en köttermometer. Val av kryddning kan varieras i det oändliga. Eller så väljer du helt enkelt bara salt och peppar. Valet är ditt! Inte så dumt att prova sig fram med andra smaksättningar.

Att använda tomatpuré som grund är ett sätt.

  • 1/2 tub tomatpuré, ca 100 g
  • Drygt 1/2 dl flytande honung
  • 2 msk chiliflakes
  • Salt och peppar
  • Putsa ytterfilén från senor
  • Lägg köttbiten i en ugnsform
  • Gnid in köttet runt om med tomatpuréblandningen. Använd gärna en plasthandske på handen
Tillagning i ugn
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Sätt en ugnstermometer i köttet när du ställer in det i ugnen. Räkna med att tillagningen tar runt 1 timma
  • Laga klart till en temperatur på 65-66 grader
  • Linda in köttet i folie och låt vila. När köttet vilat 10 minuter har det en temperatur på 70 grader
Till servering
  • Skivat kött eller så delas filén i portionsbitar
  • Lite färska svenska grönsaker, gurka och bifftomat
  • Potatisgratäng
Prova dig gärna fram med olika kryddblandningar när du tillagar fläskytterfilé

Min åsikt är att även om man provar sig fram så finns det kryddningar och tillagningsmetoder som hamnar på listan "Top of the pops". Det bästa när det gäller en fläskytterfilé tycker jag det här är:


Så tycker jag och du kanske tycker på ett annat sätt.