Fläskytterfilé - på ett av många sätt
Den finns säkert 1000-tals recept på hur en bit fläskkött kan smaksättas och vad som smakar gott tillsammans när maten väl ligger på tallriken. En populär styckningsdetalj är som alla vet köttbiten som numera bär namnet ytterfilé. Så omåttligt populär att det finns svenska, danska och tyska i köttkylen. Det gäller inte bara griskött utan även allt annat kött. Jag föredrar det svenska av många skäl.
Lyckades få tag på en liten ytterfilé på 400g och då fick det bli så här:
Ugnsrostade rotfrukter
- Värm upp ugnen till 225 grader
- Tvätta potatis, skala morötter och rödbetor
- Skär potatis och rödbetor i klyftor, dela morötterna, blanda rotfrukterna tillsammans med olja, grovkornigt havssalt ,svartpeppar och lite flytande honung i en skål. Går bra med annat salt också.
- In ugnen i en form, modell större så att även köttet får plats lite senare. Lämna plats till köttet i formen
- Bryn ytterfilén, salta och peppra med svartpeppar
- Sänk ugnstemperaturen till 175 grader
- Ta ut formen och lägg ner ytterfilén, bredvid rotfrukterna
- Efter 20 minuter ta ut formen och bred ett lager basilikapesto över ytterfilén
- In med formen i ugnen igen, laga klart. Ca 10 - 15 minuter kan vara ett bra mått
- Här finns två alternativ, antingen att själva göra en egen eller köpa en färdig.
- 1/2 kruka basilika
- 1 msk nötter, ta det du har hemma
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 2 msk riven parmesan
- 1 kryddmått grovt havssalt eller flingsalt
- Några svartpepparkorn
- Knappt 1/2 dl olja
- Blanda ner alla ingredienser i en mortel, kör på med mortelstöten tills du har en pesto
- Matyoghurt, gärna grekisk fettfri
- Någon matsked majonnäs
- Mosad fetaost
- Finhackad tomat, om du har tomater som börjar sjunga på sista versen, annars kan du hoppa över det
- Blanda ihop till en kräm
Föregående inlägg: Mortel - Kan det vara något att ha?
Nästa inlägg: Skreitorsk blir aldrig tjatigt!
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar