Det finns flera olika namn på en fläskstek. Det som jag känner till här i norden är, skånsk fläskstek, ribbbe i Norge och fläskesteg i Danmark.

När jag tittat på styckningsschema för en gris har jag kommit fram till att fläsksteken i det närmaste är en benfri kotlettrad med svål och som skurits ut strax ovanför revbenen så att svålen kommit med. Tittar man på fläskstekar i butikerna tror jag att flertalet stekar kommer från väldigt feta grisar. Jag lyckades dock efter lite detektivarbete hitta en liten stek som inte var av de fetaste slaget.

Det finns olika sätt att tillaga en fläskstek. Jag har fastnat för ett som jag en gång såg på norska NRK när vi firade jul i Norge för ett antal år sedan. Ribbe är i Norge julbordets höjdpunkt.

Nu är det inte helt enkelt att flera år efter NRK:s program göra allt rätt. Jag gör efter bästa förmåga:

  • Svålen på steken ska skäras i mindre rutor. Steken gnids in med salt, svartpeppar och salvia. Mycket salt och kryddor gnids in på svålen. Sedan ska köttet dra till sig kryddblandningen i ett eller var det kanske två dygn.
  • När torrmarineringen är klar ska steken in i ugnen på, låt mig säga 250 grader. Fläsksteken ska läggas i en ugnsform med svålen ner. Vatten i formen så det täcker svålen. Med formen täckt av folie blir det som ångkokning i en halvtimma.
  • Dags att ta ut steken, ta bort folien och lägg steken på galler med svålen uppåt och ha ugnsformen under. Sänk värmen till förslagsvis 125 grader och laga steken, är klar vid ca 80 graders innertemperatur. Att använda en termometer är inte fel. Vid 70 grader höjer du temperaturen till 250 grader för att svålen ska svälla upp och bli knaprig. Kolla så att svålen inte blir bränd.
Om det här är det ultimata sättet att tillaga fläskstek vet jag inte. Jag gjorde så och det blev gott.

 Kokt potatis och morot, stuvad grönkål, saltgurka och inlagd pumpa serverade jag till fläsksteken. Om du vill ha sås kan den göras på det som runnit ner i ugnsformen. Häll lite grädde och skyn från ugnsformen i en kastrull. Koka upp. Red den med lite uppvispad vetemjöl i vatten om det behövs.
 
Stuvad grönkål kan du göra genom att repa färsk grönkål och steka på den i en kastrull, utan att den tar färg. Krydda med lite chiliflakes och salta lätt. Tillsätt grädde och en del av buljong som bildats i ugnsformen, låt småkoka i 25 - 30 minuter. Efter halva koktiden kan du gärna sprida ut ett tunt lager med Idealmjöl för att få grönkålsstuvningen mer krämig.

"Nu är det kokta fläsket stekt"