Efter söndag, måndag och tisdag med mat till fler än vanligt är det åter till det mer storleksmässiga vad det gäller antal portioner. Varvar ner idag med en fläskpannkaka till mig och min fru. Innan det snart är dags för nästa storkoksdagar. Dessa duggar tätt under sommaren. Jag som tycker om att laga mat har inget emot att laga till många. Lagar gärna mat till fler än till min fru och mig. Är det trevligt sällskap och människor jag tycker om reflekterar jag inte över antalet portioner. Blir maten uppskattad är det bara kul.

Dagens fläskpannkaka:

4 dl mjölk

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

Salt

En bit fläsk i småbitar

Sikta mjölet i en bunke, tillsätt äggen, rör runt, häll i mjölken och vispa till en slät smet, sist en nypa salt. Häll smeten i en smord ugnsform, fördela fläsket över smeten. Innan ugnen så är det bara en fördel om smeten får stå och svälla en stund. I ugnen på 200 grader tills pannkakan är fast och fin. Dagens tog ca 45 minuter

Vitsen med att sikta mjölet är att du undviker klumpar. Använd en sil eller te.x en sikt från IKEA,”Idealisk”,  29 kr. Kanonbra haft den i snart 15 år. Och den finns fortfarande på IKEA.

Personligen tycker jag att smeten blir bättre om steg ett är att bland mjöl och ägg och sedan blanda detta med mjölken. Det är min erfarenhet. Sedan får andra pannkaksbagare gärna göra det som känns bäst.