Fläskkotletter
Sanningen att säga, det var flera år sedan jag gav mig på fläskkotletter. Då jag brukade tillaga kotletter tycker jag de blev ganska trista och torra. Nu gör jag ett nytt försök! Jag vill inte ha fläskkotletterna torra utan de ska vara någorlunda saftiga. Två saker som är avgörande för det tror jag för det första beror på råvaran och för det andra att tillagningen sker någorlunda långsamt.
Resultatet blev godkänt!
Tycker du precis som jag att torra fläskkotletter är trist? Pröva det här:
- Ta det lugnt och plocka fram kylskåpskalla kotletter minst en timma innan de ska ner i stekjärnet
- Torka fläskkotletterna riktig torra när de blivit rumsvarma
- Värm ugnen till 100 grader
- Salta köttet ordentligt, klappa in saltet
- Bryn kotletterna i olja, bara någon minut tills de får färg
- Innan de ska in i ugnen kan du krydda med valfri krydda
- En ugnstermometer är en bra vän då kotletterna går klara i ugnen
- Tycker du ska sikta på att köttet har en temperatur på 65 grader
- När du har rätt temp ta ut kotletterna
- Låt dem vila 10 minuter innan du serverar. Sätt en skärbräda över formen eller stekjärnet du använt i ugnen
- Inget speciellt tillagningssätt. Tillaga precis som du gör vanlig potatismos
- När du gör moset kan du med fördel som fett använda olivolja smaksatt med chili
- Sötpotatis är i sig lite söt, därav namnet kan jag tänka mig
- Bryt av med inlagd zucchini på tallriken så får du något som bryter av det söta. Lite glaze på grönsakerna är inte fel. Då ska det vara glaze med balsamicovinäger, syrligt och gott
- Det blir husets favoritsås!
- 100 gram smör
- ½ dl rapsolja
- 1 ägg
- ½ dl hackade örter
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk örtsalt
- 1 krm curry
- 1 krm starkt paprikapulver
- Smält smöret och blanda ned i oljan. Låt svalna. Knäck ägget i en mixerbägare. Tillsätt övriga ingredienser. Häll i smöret och oljan. Mixa. Gör så en kort stund tills såsen känns krämig.
1 kommentar | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Kalvbog som gryta
Nästa inlägg: Vispgrädde eller något annat?
Jag läste att man ändrat reglerna för fläskkött i USA. Där får man servera fläsk som är 62 °C vid servering. Kör man på det blir det betydligt saftigare! Här är artikeln: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmou...