Min känsla är att fläskfilé är en äkta klassiker som serveras på våra matborden titt som tätt när man vill ha något extra. 

En färsk fläskfilé, inte indränkt i marinad och sedan paketerad kräver lite omsorg. Så här ser jag på det:

  • Viktigt att putsa filén. Det finns en sena på filéns ovansida. Den ska bort! Använd din vassaste kökskniv! Börja vid fläskfiléns tjockast del, följ sedan nedåt med kniven och senan är borta. Tar du inte bort senan blir det ett väldigt tuggande
  • Fläskfilé bör aldrig tillagas över 65 grader, gör du det blir den riktigt torr
Två saker jag har lärt mig och vill förmedla.

Nu till själva fläskfilén när den väl är putsad
  • Värm ugnen till 125 grader
  • Blanda 2 msk japansk soja och lika mycket kinesisk soja
  • 1 tsk paprikapulver, salt,svartpeppar och 1 tsk torkad timjan blandas ner i sojan
  • Pensla fläskfilén med blandningen
  • Bryn i ett stekjärn
  • Lägga fläskfilén i en ugnsform
  • In i ugnen ca 20 minuter, kolla att köttets tjockaste del absolut inte är över 65 grader
  • Låt köttet vila 10-15 minuter, täckt. Jag har gått ifrån att använda alu-folie, det blir antingen övertäckt med skärbräda eller i handduk. Prova det, blir faktiskt godare
Ädelostsås
  • Kanske världens enklaste och godaste sås. Denna sås tycker jag kan serveras till alla former av kött
  • 1 dl grädde, 1 1/2 dl mjölk
  • Värm upp mjölk och grädde
  • Smula ner en gräddig ädelost, låt osten smälta ordentligt. Blanda ner mängden ost som passar din smak
  • Smaka av med lite svartpeppar
  • Klart!
Rostad pumpa
Pumpa kan vara gott till en bit kött, rostad tycker jag den är som godast.
  • Värm ugnen till 180 grader, varmluft
  • Skala och skär en butternutpumpa i ganska grova bitar
  • Blanda med olja och salt antingen i en form eller på en ugnsplåt
En vanlig amerikansk kryddning av pumpa brukar göras av kanel, ingefära, muskotnöt, nejlika och kryddpeppar. Samtliga kryddor ska vara malda. Blanda kryddorna, där kanel utgör huvuddelen med de övriga kryddorna. Smaka av när du blandar tills du tycker det smakar gott.
Smaksätt det du har på plåten eller i formen.
  • Rosta pumpan i ugnen, tar ungefär 30 minuter
  • Jag rostar pumpan, tar ut den ur ugnen och täcker med folie
  • Sänker värmen till 125 grader och tillagar fläskfilén
  • Samtidigt kan pumpan stå i ugnen för att hållas varm
Hoppas det smakar!