Flankstek är ett nötkött där du får mycket kött för pengarna. Det är en bra köttbit att grilla eftersom den är jämntjock. Svårt att misslyckas.

Köper du flankstek över disk är det bra att be om att få den putsad. Du slipper momentet hemma i köket. En van styckare gör det på 30 sekunder och det kostar inget extra. Köper du köttet paketerat leta gärna efter en välputsad köttbit.

Ska du grilla flankstek kan du ha följande med dig i bagaget:

  • Räkna med 800 g kött till 4 personer. 1 kg är inte heller fel
  • Krydda flanksteken med kryddor du brukar använda när du grillar kött. Jag kryddade med salt, svartpeppar och lite paprikapulver
  • Börja grilla när du har riktig glöd och köttet blivit rumstempererat
  • 4-5 minuter på varje sida kan vara ett riktmärke. Att läsa av temperaturen med en köttermometer är det bästa. Blodig 56 grader, medium 58 grader,  välgrillad 60-65 grader
  • Låt gärna köttet vila 10 minuter innan du skivar det
  • Tunna skivor passar lika bra varma som kalla
Ett sätt att grilla flankstek och även andra köttdetaljer är att göra det direkt på kolen eller briketterna. Jag har aldrig provat det men i Latinamerika är det ett vedertaget sätt att grilla köttstycken. Prova om du vågar!

Vad äter man tillsammans med grillad flankstek?
  • Det är inte mycket att ord om. Servera det du tycker om. Kanske sallad, grillad potatis, ugnsrostade rotfrukter, kokt nypotatis eller precis vad som helst som passar till en köttbit
En god sås till en grillad köttbit är nästan ett måste. Jag har förkärlek för kalla såser. En syrlig sås med örter är mitt val.
  • 1 äggula
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger eller 1/2 tsk sherryvinäger
  • 1/2 citron
  • 1 dl grekisk- eller turkisk yoghurt
  • 1 pressad eller riven vitlöksklyfta
  • Hackad persilja och basilika
  • Salt, peppar och en gnutta cayennepeppar
  • Vispa ihop äggula, vinäger och dijonsenap
  • Tillsätt oljan droppvis och vispa riktigt rejält, mot slutet kan du ringla ner oljan och vispa på
  • Riv skalet från citronen och pressa ur saften. Blanda ner tillsammans med yoghurt
  • Persilja, basilika och vitlök blandas ner i såsen
  • Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar
  • En fördel är att du kan tillaga såsen långt innan du börjar grilla. Förvara i kylen

                             Här kan du se var styckningsdetaljerna sitter på ett nötdjur