I butiken där jag handlar mitt kött brukar jag ibland fråga om de har något gott att lägga på grillen. Svaret är nästan alltid flankstek. Frågar jag så lyder jag förslaget. Flankstek är ganska lätt att grilla eller steka eftersom köttet är ganska platt och avlångt. Det blir jämnt tillagat

Flankstek

  • Låt kyld flankstek ligga framme en timma på köksbänken
  • Tänd grillen under tiden som flanksteken blir rumsvarm
  • Du ska som vanligt ha en ordentlig glöd i din grill
  • Pensla köttet med en skvätt HP-sauce
  • Salt och nymald svartpeppar får bli kryddningen
  • Sprid kryddorna över köttet
  • Grilla flanksteken på direkt värme ca 5 minuter på varje sida
  • Lägg steken på indirekt grillvärme. Kolla köttet med en termometer! Vid 58 grader har du ett kött som är medium
  • Linda in köttet i en ren kökshandduk
  • Skiva efter 5 minuter
Sötpotatispommes

  • Skala sötpotatis och skär i stavar
  • Lägg potatisstavarna i en bunke med vatten i ca 60 minuter, för att dra ut stärkelse. Skölj stavarna i vatten
  • Torka sedan i en kökshandduk
  • För att därefter få potatisstavarna lite torrare är ett sätt att sedan lägg dem i en plastpåse med någon matsked potatismjöl och skaka om
  • Tillagas enklast i ugnen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Ringla lite olja över potatisen och blanda med händerna.
  • Med ugnen på 210 grader, varmluft, tar det 30 - 40 minuter att tillaga
  • När potatisen är klar är det dags att sprida flingsalt över
Ajvarsås
  • 2 dl Ajvar, stark eller medium
  • 1 dl crème fraiche
  • Blanda ihop
  • Om du vill kan du klicka såsen över dina pommes och servera resten av såsen vid sidan om för den som vill ha lite extra
Flankstek och pommes av sötpotatis tycker jag är en bra kombo. Den kalla såsen gör det inte sämre, tvärtom.