Flankstek är väldigt gott som grillat kött. Jag gav mig på att tillaga det i stekpanna och ugn, så här när det är vintertid och grillen står på vinterförvaring.

Flanksteken

  • Låt flanksteken bli rumsvarm
  • Sätt ugnen på 125 grader
  • Putsa köttet om det inte redan är gjort
  • Salta och peppra
  • Bryn den hastigt i stekpanna
  • Låt den gå klart i ugnen. Det går fort! Håll koll på temperaturen!
  • Ta ut steken när innertemperaturen är åtminstone 60 grader
  • Låt vila i folie 5 minuter
  • Skär steken i skivor. När det gäller flankstek är det väldigt viktigt att skära köttet mot fibrerna. Det är lättare att få det segt jämfört med annat oxkött eftersom köttet har väldigt grova fibrer
Grönkål, vitkål och rödkål
  • Strimla ca 250 g rödkål och lika mycket vitkål
  • Repa grönkål så du har en rejäl näve
  • Fräs kålen smör och rapsolja, med svartpeppar, rör om så att allt blir ordentligt smörigt
  • Blanda 3 dl vispgrädde och några msk grovmald senap.Peppra och salta
  • Låt kålen småkoka tillsammans med blandningen tills kålen känns mjuk
På tallriken
  • Servera med skivor av flankstek ovanpå stuvningen