För den som har möjligheten att tända upp en grill är det absolut grilltider. Jag har i tidigare inlägg lovordat nötdetaljen flankstek. Och gör det igen! Ett gott och lättgrillat kött. För dig som föredrar att lägga köttet i en marinad och sedan grilla det, då är flanksteken en perfekt köttbit. Det är minst lika gott att göra så här:

  • Salt och peppar på flankstekens båda sidor
  • Några droppar Worcestersås på köttet

En flankstek kräver  5-8 minuters grillning på varje sida. Sedan bör den vila 10 minuter och efter det skäras i skivor. Skär mot fibrerna!

Till flankstek är det gott med en sallad av något slag, potatis och en kall sås efter eget tycke och smak. Tillbehören kan varieras på många olika sätt, allt efter dagsformen.

Sammanfattningsvis:

  • En prisvärd styckningsdetalj
  • Lättgrillad
Om du har planer på grillning tycker jag absolut ska prova på en flankstek. Har du inte möjligheten att grilla går det bra att bryna flanksteken i ett stekjärn och sedan låta den gå klart i ugnen på låg temperatur.

Riktmärke för innertemperatur för flankstek

Blodigt 56 °C Medium 58 °C Välstekt eller välgrillat 60°C

I ett tidigare inlägg om grillad flankstek skrev jag så här: