Inte för att fisk varit satt på undantag under julen. Men en middag med färsk fisk bryter av sillinläggningarna och Jansons Frestelse och allt det andra som tillhört julmaten.

Vi har fastnat för Lubb, det serveras ofta Lubb hemma hos oss. Som den här latmansrätten, om uttrycket tillåts.

Varför Lubb?

  • Filead Lubb ger ofta ganska rejäla filéer. Många gånger lika tjocka som en torskrygg
  • Ofta mycket fisk för pengarna, jämfört med torsk. Absolut inget fel på torsk
  • En smakrik fisk som blir ännu godare om den fått rimmas i saltlag
Latmanslubb
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Skiva fänkål
  • Dela delikatesspotatisar
  • Små hela tomater
  • Paprika i bitar
Blanda grönsaker och potatis i en ugnsform tillsammans med olja och någon nypa chiliflakes. Låt gå i ugnen tills det känns ganska mjukt. Ta ut formen och sänk värmen till 125 grader. Låt tempen gå ner. Du kan ha ugnsluckan öppen om du känner för lite extravärme i köket.

När ugnen gått ner i värme
  • Lägg filéer, som rimmats i saltlag, ovanpå det du redan har i ugnsformen
  • Fördela creme fraiche blandat med dill och Aivar över fisken. 
  • Laga klart allt i 125 grader tills fisken har en innertemperatur på 48 grader
  • Nu har du lagat en "Latmanslubb" med allt i en form
Hittar du Lubbfilé hos fiskhandlaren tycker jag du ska prova!