Det har blivit räkor några gånger på sistone. Skalen från räkorna har jag tagit vara på och frusit in. När det ska tillagas fiskgryta kommer de väl till pass.

Till räkfonden behöver du:

  • 400 g räkskal. Jag blandar skal från rökta räkor och färska räkor
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk tomatpuré
  • 7 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • Fräs räkskal, morot och lök i en kastrull några minuter
  • Blanda ner tomatpurén och fräs ihop 
  • Tillsätt vatten och vin
  • Låt sjuda 20 minuter
  • Sila av och behåll fonden
Fiskgrytan
  • Dela purjolök, morot, färska tomater, potatis och paprika
  • Fräs i olja tillsammans med 1 msk stötta fänkålsfrön och 1 tsk cayennepeppar
  • Häll fonden över grönsakerna
  • Späd med vatten om du tycker fonden blir för skarp
  • Koka upp och låt sjuda tills grönsakerna börjar mjukna
  • Rör ner ett par dl crème fraiche
  • Dela exempelvis tinad frusen torskrygg i bitar och låt sjuda med några minuter
Hoppas det smakar!