Så här i juletid är saffran riktigt populärt i mängder av bakverk. Det bakas lussekatter, mjuka kakor, småkakor och mycket mer. Många med saffran och en del utan.

Bakgrunden till att det används saffran till jul har jag inget exakt svar på. I Sverige har saffran använts i flera hundra år. Det sägs att saffran började användas i julbak i slutet av 1800-talet.

Varför? Det kan finnas tre möjliga skäl. Ett, att man tyckte saffran smakade gott. Två, att det gjorde bakverken snyggare i färgen. Tre, att det innebar att visa sin status eftersom saffran även då betingade ett högt pris.

Jag tycker om saffran men är ingen hemmabagare av något större format. Så därför använder jag det gärna i en fiskgryta en och annan gång.

Fiskgryta

  • Hacka 1/2 gul lök och 1/2 purjolök, 1 stjälk selleri och ett par paprikor
  • Riv 1 vitlöksklyfta
  • Dela några skalade morötter och potatisar i bitar
  • Fräs alltsammans i en gryta, gärna tillsammans med mald svartpeppar. Fräs i smör
  • Tillsätt 2 dl grädde, 1 dl vatten, 1 fiskbuljongtärning 1 tsk torkad timjan, 1 msk tomatpuré och 1 pkt saffran. Koka upp och låt sjuda tills potatis och morot känns mjuka. Smaka av med salt
  • Som fisk i grytan kan du använda 1 pkt fryst torskfilé. Gärna tinad
  • Dela fisken i mindre bitar
  • Lägg ner i grytan och låt sjuda 7-8 minuter
Servera gärna med en klick crème fraiche eller turkisk yoghurt.