Jag gör den här fiskgratängen på sejrygg. Kanske en liten underskattad fisk. Den är väldigt köttig och kräver lite, lite längre tillagningstid än exempelvis torsk. Tiden är dock försumbar. 

I fiskgratängen har jag som sagt sejrygg. Till fisken kommer purjolök, morot, fänkål, skivad potatis, crème fraiche, gräddmjölk och riven ost. Det blir med andra ord en middag med allt i samma form.

Fiskgratäng, med 500 g sejrygg kan du göra så här:

  • Börja med att låta fisken få smak av salt. Hur du låter saltet dra in i fisken avgör du själv. Jag föredrar saltlag i 30 - 50 minuter. 1/2 dl salt uppvispat i 1 l vatten
  • Skiva 1 stor morot, 3 ordinära potatisar, 1 liten fänkål och 10 cm purjolök med en mandolin. Ganska tunna skivor, med andra ord
  • Vispa ihop 2,5 dl crème fraiche med 1/2 dl grädde och lika mycket mjölk. Koka upp
  • Lägg i det du rivit på mandolinen. Låt sjuda 5 minuter
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Dela fisken i lagom bitar och placera den i en ugnsform
  • Häll över såsen med grönsakerna
  • Riv ost över alltsammans
  • Tillaga i mitten av ugnen 25 - 30 minuter
Hela middagen i en enda form - perfekt!