Till en fiskgratäng passar den vita fisken perfekt. Torsk, spätta, skrei, kolja, sej etc. Jag skriver som jag brukar: Köp det som fiskhandlaren säljer billigast för dagen! Allt är lika gott, vissa kanske lyxigare än andra. Börjar matkassan tryta lite mot slutet av månaden kan du välja frusna fiskfiléer, inte alls fel även om färsk fisk alltid står högst på min lista över fisk.

En fiskgratäng kanske inte är något som svängs ihop när du kommer hem från en hektiskt dag. Kanske passar bäst då det finns gott om tid vid spis och ugn. Speciellt om man som jag gärna låter fisken få smak i en saltlag.

Nu blir det fiskgratäng med färska filéer:

  • 500 g fiskfilé av någon färsk fisk
  • Blanda en saltlag med 1/2 dl finkornigt havssalt och 1 liter vatten
  • Dela fisken i bitar och låt den ligga i lagen minst 30 minuter
  • Värm ugnen till 150 grader
  • Lägg fisken i en smord ugnsform och tillaga i runda slängar 15 min. Allt beror på hur tjocka filéer du har. Kan behövas kortare eller längre tid. Lägg gärna ett bakplåtspapper över formen då fisken tillagas, den blir lite mer ångkokt på det viset. Ta ut fiskformen och ställ den åt sidan
  • Häll av spadet från i en kastrull
  • Tillsätt 3 dl grädde, 1 fiskbuljongtärning och 1,5 msk vetemjöl. Vispa och koka upp
  • Smaka av med mald vitpeppar
  • Pressa ner 1 msk citronsaft, låt även mycket hackad dill blandas ner i såsen. Det går utmärkt att använda dill från frysdisken
  • Potatismos måste finnas med i en fiskgratäng!
  • Koka potatis som vanligt, mosa potatis, att tillsätta gräddfil istället för smör och mjölk gör moset riktigt gott. Gräddfil i moset passar bra till fiske. Måtta gräddfil så att moset får fin konsistens, tillsätt 1 ägg.Smaksätt med örtsalt - en hit i potatismos
  • Nu är det dags att höja ugnstemperaturen till 250 grader
  • Häll såsen över fisken
  • Klicka ut potatismos över formen, spritsa om du tycker det känns bättre
  • In i ugnen 10-15 minuter
  • När gratängen är klar återstår bara att garnera formen med:
  • Citronklyftor, färska skalade räkor och dillkvistar
Rundar av med att fisk är riktigt gott!