Då jag tycker fisk är fantastiskt gott tillagar jag oftast färsk fisk. Därmed inte sagt att frusen fisk är dåligt på något vis. När det gäller den färska fisken föredrar jag filéer av vit fisk. Och den kan serveras med många olika tillbehör. Har filéerna fått ligga i en saltlag blir det extra smakfullt.

Till fiskgrytor och gratänger faller mitt val oftast på att välja frusna block av den vita fisken. Många gånger har butikerna kampanjer på fiskblocken. Priset brukar då vara en bråkdel av vad den färska fisken kostar. Så när det vankas fiskgratäng blir det så här:

  • Fiskblock av torsk, 400 g. Jag brukar låta fisken tina
  • Värm ugnen till 200 grader
  • Salta 
  • Smörj en ugnsform och lägg fisken i formen
I matberedaren

  • 1 liten fänkål
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 äggula
  • 1 litet ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • Knappt 0,5 dl fiskbuljong gjord på en fiskbuljongtärning. Låt buljongen svalna
  • 2 msk frusen eller torkad dill. Går även superbra med färsk dill 
  • Mixa alla ingredienserna
  • Allra sist, låt ungefär 0,3 dl olja mixas samman med smeten. Tillsätt oljan i en tunn stråle
  • Häll gratängsmeten över fisken
  • Tillaga i ugnen, cirkus 15 minuter
Mos av potatis och morötter är inte fel till fiskgratängen.

När du ändå har matberedaren framme kan du innan du gör smeten till gratängen köra några morötter och koka morotshacket tillsammans med potatisen.