För mig är det ständigt återkommande med filéer av vit fisk från Nordatlanten när det ska tillagas fisk. Hur kan det komma sig? Fundera på det en stund och tänk samtidigt på att tillaga en hel gädda eller en miljövidrigt odlad lax. 

Och du, skippa laxen till jul! Du överlever, vågar jag lova. Här på min blogg kan du läsa ett antal inlägg om den odlade laxen. Klicka här kan du läsa min uppfattning om odlad lax och hitta ett antal länkar om du vill sätta dig in i ämnet  http://moggeboysmat.bloggo.nu/Norskodlad-lax---IGEN/ 

Tillbaka till ämnet "Torskfilé med smarriga tillbehör".

Torskfilé

 • Ge fisken en rejäl omgång salt
 • Värm ugnen till 125 grader
 • Tillaga i ugnsform. Grader på fisken? 48 grader, så klart
Om du som jag föredrar att rimma fisken i saltlag har jag kommit fram till att använda sig av finkornigt havssalt är det bästa. Det löser sig otroligt fort i vattnet. Detta kanske är elementärt och riktigt basic för dem som är mer erfarna än jag och har fisk på sitt hemmaCV. Vad proffsen säger, vet jag inte.

Räkor
 • Hela skalade räkor
Pepparrotskräm
 • Grekisk fettfri yoghurt
 • Riven pepparrot
 • Blanda ihop
 • Smaka av. Kanske mer pepparrot?
Grönkålschips
 • Ugnen på 150 grader
 • Repa och skölj grönkålsbladen
 • Lägg bladen i en skål och blanda med olja
 • Placera ut bladen på en plåt med bakplåtspapper
 • Tillaga i ugnen 15-20 minuter tills de blir krispiga
 • Salta innan servering
 • Chipsen behöver inte vara varma då de serveras
Summa summarum en god fiskmiddag. Och du, fundera verkligen om du ska ha lax på julbordet.