Färsk fisk är gott. Helst ska det vara filéer av vit fisk, det tycker jag är godast. För mig intar Skreitorsk plats nummer ett. Kolja, sej och vanlig torsk hamnar alla på plats nummer två. Många gånger väljer jag den filén som ser finast ut och håller bäst pris.

Panerade filéer stekta i stekpanna är inte dumt. För att inte tala om Fish and Chips. Då ska det helst avnjutas på en pub i Storbritannien som serverar vällagad mat.

När jag själv lagar fisk föredrar jag att tillaga det i ugnen efter att fisken legat i saltlag.

Fiskfilé med blomkålspuré och ärtpesto

  • Fiskfilé av vit fisk. Den här gången blir det sejfilé! En köttig och kanske underskattad fisk. Strax under hundralappen för ett kilo filé tycker jag är ett bra pris.
  • Blanda 1 liter vatten med ca 1/2 dl salt. Vispa så att saltet löser upp sig. Det ska smaka salt havsvatten. Vill du runda av smaken kan du tillsätta någon matsked socker. Rimma fisken i saltvattnet minst 30-60 minuter
  • Torka av fisken och lägg den i en smord ugnsform
  • Tillaga i ugnen på 100-125 grader
  • Fisken är färdig när den har en innertemperatur på 48 grader
  • Koka blomkålsbuketter i saltat vatten tills de mjuknat. Låt gärna en grönsaksbuljongtärning åka ner när du kokar blomkålen. Häll av vattnet och ånga av
  • Använd en stavmixer och mixa blomkålen med lite smör och gräddmjölk
  • Smaka av med svartpeppar och lite chiliflakes om du tycker om den smaken
  • Ärtpesto tillagas av gröna tinade ärtor. Du behöver inte koka dem. Pesto kan du göra i förväg
  • Mixa ärtor,solroskärnor och en grovt hackad vitlöskklyfta med rapsolja, tillsätt lite olja i taget tills du tycker det liknar pesto. Tillsätt riven parmesanost och mixa lite till. Om du inte har parmesanost hemma kan du ta en annan ostsort, helst smakrik
  • Jag tycker inte att det är nödvändigt att tillsätta salt och peppar till peston. Skulle du smaksätta med salt är min erfarenhet att försiktighet gäller. Saltet kan lätt ta överhanden. Och det är inte så kul om det är den söta ärtsmaken som eftersträvas
  • Har du 1/2 liter ärtor kan du riva 1 dl ost och använda 1/2 dl solroskärnor
Vi behöver äta fisk hela livet för att det är gott och nyttigt. Hoppas haven får leva!