Står vid fiskdisken och språkar med fiskhandlaren om veckans fisk. Det finns mycket att välja på. Sill, tonfisk, torsk i olika varianter, sej, havskatt, kolja, odlad rödstrimma, flundror av olika slag, odlad lax, skaldjur, fiskburgare, odlad röding, rökt fisk. Ja, det finns hur mycket som helst.

Som tidigare inbiten sportfiskare är det lätt att bli nostalgisk när jag ser alla sorters fisk, även om det för min del mest handlade om insjöfiske men även havsfiske efter torsk och makrill.

En av de största upplevelserna då mitt sportfiske låg på topp är pimpelfiske utanför Malå i norrländska Västerbotten. Många minusgrader ute, tjock is och gott om röding. Hur många rödingar vi fick vågar jag inte spekulera i, så här drygt 40 år senare. Däremot minns jag tydligt hur rödingen verkligen var röd i köttet och inte åt det rosa hållet som filéerna från den odlade rödingen som ligger i fiskdisken.

Sportfisket i Sverige är en folkrörelse, man räknar med att det nästan finns 1,5 miljoner sportfiskare. Fotbollen är också en folkrörelse, bara som en jämförelse med fisket så redovisar Svenska Fotbollsförbundet 600 000 aktiva spelare i olika åldrar.

När det gäller fiske och fisk vi äter är det ganska självklart så att fisken på matbordet i de allra flesta fall kommer från yrkesfiske och fiskodlingar. Det krävs många kast och många timmar för att som sportfiskare kunna fånga en enda fisk. Sportfiske handlar inte bara om att fånga fisk, naturupplevelsen intar en stor plats hos de allra flesta.

Därför får det bli Sej från fiskdisken:

  • Färsk sejrygg
  • Sätt ugnen på 100 - 125 grader
  • Låt fisken få en rejäl dos salt, välj själv hur du saltar
  • Blanda ströbröd av något slag med senap, paprikapulver och lite smält smör eller olja
  • Täck sejryggens ovansida med blandningen
  • Tillaga i ugnen
Potatissallad
  • Kokta små potatisar eller större som delas
  • Lättkokta morötter i stavar
  • Frusna gröna sojabönor. Koka upp salt och vatten. Dra kastrullen åt sidan och lägg i bönorna
  • Romansallad i bitar
Dressing
  • Neutral olja
  • Några droppar Sherryvinäger
  • Finriven vitlök
  • Dijonsenap
  • Några droppar vatten
  • Lite finriven parmesan
  • Smaka av och tillsätt mer vinäger om det behövs
  • Blanda ihop dressing och potatissallad
Jag upplever att sej är lite underskattad. Rätt eller fel? Prova gärna sejrygg eller sejfilé. Jag tror inte du blir besviken, om du tycker om fisk.