Att ibland välja en genväg i matlagningen som ger ett gott resultat är inget att skämmas över. Någon direkt genväg när det gäller fisk vet jag inte om det finns och det behövs kanske inte heller.

När det gäller tomatrisotto brukar jag använda ett bekvämt sätt eller genväg om man vill. Risotton sköter sig i princip själv och det blir riktigt gott.

Tomatrisotto

  • Värm ugnen till 200 grader
  • Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor
  • Bryn i en gryta som är ugnsfast. Först den gula löken och mot slutet vitlök för att inte bränna den
  • Häll 1 liter tomatjuice i grytan och tillsätt 2 grönsaksbuljongtärningar
  • Koka upp
  • Blanda ner 4 dl arborioris
  • Sätt locket på grytan och in i ugnen ca 30 minuter
  • Blanda ner 1 dl riven parmesanost innan risotton hamnar på tallrikarna
Smörstekt fiskfilé
  • Du kan välja sej, torsk, skrei, kolja eller annan fiskfilé som faller dig i smaken
  • Blanda 1/2 dl finkornigt havssalt med 1 liter vatten. Koka upp tills saltet löst sig. 
  • Häll lagen i en lämplig form och låt den svalna
  • Dela fisken i mindre bitar och låt den rimma i lagen minst 30 minuter
  • Torka av fisken med hushållspapper
  • Smält smör i ett stekjärn och stek fisken några minuter på varje sida
Gröna grönsaker
  • Padronpaprika är inte fy skam. Antingen kan du fräsa dem i olja eller servera dem som de är
  • Svartkål är en grön kål. Varför inte tillaga dem i ugnen och frossa som lite chips. Funkar bra att använda dem hela och köra i ugnen när risotton varit inne halva tiden i ugnen. Vrid över till varmluft
  • Skölj och blanda dem med rapsolja i en plastpåse, tillaga i ugnen och frossa med att hålla svartkålsstjälken i handen. Mycket gott! Salta gärna 
  • Om du ställer in svartkålen efter halva tiden för risotton är det inte dumt att röra om risotton samtidigt. Ta ut grytan och rör om

Det behöver inte vara så märkvärdigt att laga risotto!