Fisk med täcke av ärtor
Till den här fiskmiddagen kan du mycket väl använda ett djupfryst fiskblock. Annars är det mycket gott med färsk filé från sej, torsk, kolja eller kummel. Kummel håller just nu ett bra pris. En bra bit under 100-lappen för 1 kg, i alla fall där jag handlar fisk.
Jag valde koljafilé! Väldigt förtjust i färsk fisk. När det gäller kummelfilé läste jag i förbifarten att den även kallas pensionärsfisk. Namnet tolkar jag som att det syftar på plånboken för oss som uppnått att kvittera ut pension varje månad. En summa pengar vi själva tjänat ihop till den dag vi lämnar arbetslivet.
Eftersom kummel, lite nedvärderande kallas pensionärsfisk kommer jag att inhandla fisken till middag en annan dag denna vecka. Smaken är ungefär som torskfilé. Det blir kummelfilé på lördag!
Nu till fiskmiddagen med ett täcke av ärtor:
Frånsett fisken behövs djupfryst ärtor, torkade eller färska örter, yoghurt, senap, blomkål och lite andra ingredienser som du säkert har hemma.
Blomkålen kan antingen bestå färsk hel blomkål, frusna blomkålsbuketter eller fruset så kallat blomkålsris.
Fisken
- Tina fisken något, om du använder fiskblock, salta. Färsk fisk sköljer du, torkar av och saltar
- Lägg i smord ugnsform
- Värm ugnen till 150 grader
- Tina djupfrysta ärtor
- Börja med att stöta grovt havssalt torkade örter av olika sorter och röd peppar i en mortel. Svartpepparkorn går också bra
- Tillsätt tinade gröna ärtor och lite olja
- Stöt runt tills det blir som en pesto
- Bred ut ett täcke över fisken
- Färsk blomkål eller frusna buketter körs i mixer eller matberedare tills det blir smulor
- Kok upp blomkålen i saltat vatten
- Använder du fryst "blomkålsris" är det bara att hälla blomkålen i kokande vatten, med salt. Dra kastrullen åt sida. Häll av i en sil eller durkslag
- Blanda matyoghurt, vanlig slät senap och grovkornig senap
Föregående inlägg: Köttgryta med chili
Nästa inlägg: Stoppa matsvinnet!
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar