Jag har en tanke  att skriva några blogginlägg om fiskmiddagar, kanske kan det bli något om skaldjur också.  Det blir några fiskmiddagar på rad. Varför? Min ambition är att försöka uppmuntra till att vi ska äta mer fisk. 

Fisk är ett dyrt livsmedel, kanske hoppar man därför ibland över den färska fisken. Tänker som så att jag kan likväl köpa en god färsk fisk som en köttbit. Priset ligger inte så långt ifrån varandra, om vi väljer det finaste bakom disken. Att festa till det med färsk fisk tycker jag kan vara väl så gott. Underskattar inte kött från nöt, lamm eller gris på något sätt. Kan vara nog så gott att variera sig lite.

Inleder med Kummel! Denna fisk är kanske inte speciellt vanlig på middagsbordet?! Kummel är en god och matig fisk, vit i sitt kött och lite lik torsk och andra liknande fiskar.

Det finaste jag kan tänka mig när det gäller denna fisk är kummelrygg. Min erfarenhet är att välja rygg med skinn. Fisken har en benägenhet att falla isär och då är det bra med kummelrygg som har skinn på sin ena sida, vilket håller ihop fisken.

Kummel är en fisk som har räkor som favoritföda och därför kan ha lite smak av skaldjur, vilket jag uppskattar.

Vid den här tiden på året tror jag Kummel mest är en bifångst, sommaren sägs vara bästa tiden att fiska Kummel i Nordostatlanten. Påståendet har jag inga belägg för. 

Många kilo Kummel importeras från Chile och Argentina, då i fryst form. Även Nya Zeeland står på vår importlista

I första hand tycker jag att du istället bör välja färsk Kummel från Nordostatlanten. Du kan hitta den hos en fiskhandlare till ett överkomligt pris, om du har tur. Färsk kummelrygg behöver du förmodligen inte betala mer än 125 kr, då räcker middagen till fyra och dessutom till en matlåda. Håll ögonen öppna! 25 kr för varje portion av fisken tycker jag är mer än överkomligt i dessa inflationstider.

Nu till dagens kummelrygg:

  • Värm ugnen till 150 grader
  • Rimma fisken! 1 l vatten och 1/2 dl finkornigt havssalt och 2 nypor socker. Vispa ihop tills salt och socker löst sig
  • Lägg ner fisken i lagen. Låt fisken rimmas i 20-40 minuter. Du behöver inte var så kinkig på minuterna
  • Torka fisken helt torr
  • Stek skinnsida på fiskryggen i ett medelvarmt stekjärn med rapsolja och mycket smör. Rapsoljan tål hög värme och smöret ger smak. Skinnsidan ska vara neråt hela tiden, stek tills skinnsidan har fin färg, det tar ungefär 3 min. Ös fisken med oljan och smöret flera gånger
  • In med fisken i ugnen!  Använd stekjärnet.Skinnsidan uppåt! 
  • Laga klart tills fisken har en mittemperatur  på 48 grader
  • Fisken är klar!
Sås:
  • Bryn smör och smaka av med saft från citron
Svensk delikatesspotatis och brynt sparris till fisken. Kan det bli bättre?

Kände du till att Kummel är svart i sitt gap? Naturen är fantastisk, det svarta gapet lär vara skapat för att bl.a favoritfödan räkor inte ska se när denna fisk öppnar gapet för att frossa på räkor. Fantastiskt!