Matcirkel

Fisk i all ära men det är dyrt! Inte så konstigt att vi per person inte äter mer än 12-13 kg/år. Jämfört med att vi äter ca 83 kg kött per person och år. Jag tillhör inte kategorin som vill minska köttkonsumtionen till förmån för typ vegomat. Försöker att äta varierad mat istället.

Om te.x fisk inte vore så dyrt tror jag att köttkonsumtionen skulle minska per automatik. Allt snack om att äta mer grönt och mindre kött tror jag inte gynnar miljön något nämnvärt. Det är bara att konstatera att vi i vårt land importerar 60% av den mat vi tillagar, inberäknat grönsaker. Räcker med att titta i grönsaksavdelningen och se var paprikan, gurkan, tomaten, svampen, broccolin, sellerin importeras ifrån. Ska vi äta svenskproducerat får det bli kålrot, potatis, morot, kål, rotselleri eller hårt driven sallad i kruka.

Något av det dummaste jag läst är följande på ICA:s förpackning med bönmix:

”Bönmixen är ett klimatsmartare val till kött och fisk………Odlade i Kanada/Kina, USA, Argentina. Producerad i Italien för ICA AB….” Riktigt klimatsmart! Förmodligen transporterat med flyg till Italien och sedan en ny resa till Sverige.

Oavsett vad jag tycker så sker det en omställning till att övergå till mer vegetarisk mat. När det gäller recept så är det mest sökta på Google vegetariska recept. Anser dock att det tål att tänka igenom hur klimatsmart det är med vegotrenden. Jag sover gott genom att tillämpa den gamla beprövade kostcirkeln.